SZJA 1 százalék és egyházi 1 százalék beszámolók


A NAV minden évben beszámol az adózók személyi jövedelemadója 1% felajánlások alakulásáról.

A rendelkezés lehetősége Európa szerte is egyedülálló, hiszen minden személyi jövedelemadót fizető állampolgár részére lehetőséget teremt az adakozásra, így a civil kezdeményezések támogatására.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról a 1996. évi CXXVI. törvény döntött. A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel a befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át, illetve 1998 óta a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1%-át.

Sajnos az utóbbi évben csökkent az 1%-os felajánlások száma. 2016-ban 13,1 milliárd forint oszlott el a különböző civil szervezetek és egyházak között, míg az utolsó felajánláskor az adózók csupán 11,9 milliárd forintról rendelkeztek. Ez a csökkenés minden bizonnyal az online adóbevallás bevezetésének tudható be.

Amíg kötelező volt kitölteni az adóbevallást, addig elkerülhetetlenül is találkoztunk a lap alján lévő adó 1%-os nyilatkozattal, de előző év óta már a NAV készíti el a magánszemélyek adóbevallását is. Így csak azok az adózók találkoznak a felülettel, akik online megnyitják az adóbevallási tervezetüket, ami azonban nem kötelező, hiszen a NAV átnézés nélkül is érvényesnek tekinti azt. A másik opció, ha valaki találkozik egy papír alapú „17EGYSZA” nyilatkozattal, és kitölti azt.

Az új rendszer miatt felajánlók száma is csökkent, a mintegy négymillió adózó közül több mint 2 millióan nem jelölnek meg semmilyen kedvezményezett szervezetet, így majdnem 10 milliárd forint nem jutott el alapítványokhoz és egyházakhoz. Tavaly például majdnem 90 ezerrel csökkent 2016-hoz képest az egyházi 1 százalékot felajánlók száma. Ezt idén különösen fontos kitölteni, mert a NAV érvényesnek tekinti ezen nyilatkozatot visszavonásig vagy újabb kedvezményezett megjelöléséig. Tehát ha jövőre el is felejtjük kitölteni, ha idén felajánljuk egyházi adónk 1%-át, az elkövetkező években automatikusan oda kerül majd, ahova tavaly ajánlottuk.

Még így is, a tavalyi évben egyházunk számára rendelkezők száma 33%-kal növekedett, ami mutatja, hogy a tevékenységeink szükségesek, és támogatásra méltóak.

A felajánlás módjáról itt olvashatsz többet, a rendelkező nyilatkozatunkat itt találod meg.

Köszönjük.

Facebook icon